top of page

Nieuwsbericht ››

Waar naartoe met ons afval?

03-04-2018

Een van de moeilijkste dossiers in het fusieverhaal heeft te maken met gemeentelijk afvalbeheer: de ophaling van het huisafval en de uitbating van de containerparken in Kruishoutem en Zingem. Een beslissing blijft vooralsnog uit.

Kruishoutem, dat als enige Oost-Vlaamse gemeente is aangesloten bij afvalintercommunale IMOG, heeft in 2014 haar containerpark fors uitgebreid. Inwoners moeten hun afval vooraf sorteren en rijden over een weegbrug. Ze betalen een tarief, afhankelijk van soort afval en gewicht.

Zingem werkt, net als de meeste gemeenten in de Vlaamse Ardennen, samen met afvalintercommunale IVLA. In dit containerpark wordt afval niet gewogen. Men betaalt op basis van geschatte hoeveelheid. Bovendien krijgt elk gezin jaarlijks 30 beurten gratis. Globaal gezien zijn de tarieven in Zingem goedkoper.

In Zingem staat IVLA in voor de tweewekelijkse ophaling van gewogen afvalcontainers (milieuvriendelijker én hygiënischer). In Kruishoutem staat IMOG in voor de wekelijkse ophaling van huisvuilzakken. Na de gemeentefusie zou IVLA de huisvuilophaling verzorgen voor het ganse grondgebied van Kruisem. IMOG zou de uitbating van de containerparken op zich nemen. Dit blijkt echter niet zo voor de hand te liggen. In Zingem zou zwaar moeten worden geïnvesteerd om het containerpark aan te passen aan het weegsysteem. Een optie die voorligt is om enkel gratis fracties, met eventueel gewogen groenafval, in te zamelen in Zingem. Het overige afval zou dan naar het hoofdcontainerpark in Kruishoutem moeten worden gebracht.

De openingstijden van beide parken zouden op elkaar worden afgestemd. Voor de huisvuilophaling zou men opteren voor tweewekelijkse ophaling van gewogen afvalcontainers. IMOG biedt een ruimere dienstverlening aan onze burgers, bedrijven en verenigingen maar met een hoger kostenplaatje. IVLA biedt niet dezelfde dienstverlening en is dus goedkoper, maar de gemeente moet meer eigen personeel inzetten.

Uitstappen uit de ene of andere afvalintercommunale is sinds kort mogelijk maar de mogelijke schadeclaims zijn aanzienlijk. Het wordt nog een hele klus om voor alle inwoners van Kruisem een uniforme regeling uit te werken, die ook betaalbaar is.

Please reload

bottom of page